Vakantiegevoel in je eigen groene tuin

30-06-2020 780 keer bekeken 0 reacties

Veel mensen trekken in de vakantie de natuur in. Om heerlijk te genieten van de groene omgeving. Ook van je eigen tuin kun je zo’n fijne natuurlijke plek maken. Ecoloog Jan Stronks uit Winterswijk geeft hier nog meer voordelen aan van een groene tuin:

  • In een groene tuin is meer te beleven omdat bijvoorbeeld vlinders, vogels en kleine diersoorten als de egel er voedsel en schuilplekken vinden.

  • Een tuin met veel bloeiende inheemse planten die op de goede plek staan kost niet veel tijd; tijd over dus om te ontspannen in de tuin.

  • Veel biodiversiteit in de tuin zorgt voor minder eikenprocessierupsen in de eiken in de buurt. Diversiteit is namelijk gunstig voor de natuurlijke vijanden van deze rupsen zoals bijvoorbeeld de koolmees.

  • Groen zorgt voor een beter klimaat dan tegels en beton. In een groene tuin blijft het koeler tijdens de warme zomers en je beleeft de seizoenen meer.

  • De oppervlakte van alle tuinen samen is groter dan de oppervlakte van natuurgebieden in Nederland. Het vergroenen van je tuin heeft dus zeker impact.

Je tuin vergroenen. Hoe dan?

Hoe meer planten en hoe gevarieerder de beplanting, hoe beter. Zet planten neer die lang bloeien en die nectar geven. Denk bijvoorbeeld aan de herfstaster, klimop, lavendel of een vlinderstruik. Zorg ook voor beschutte plekjes in de tuin met struiken, heggen en rommelhoekjes. Je kunt bijvoorbeeld van je tegels een muurtje stapelen en deze laten begroeien met vaste planten. Op www.steenbreek.nl kun je meer informatie vinden of vraag je lokale hovenier om advies.

 

 

 

 

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
Cookie-instellingen