Tegeltuinen in beeld door digitale kaart

24-08-2020 538 keer bekeken 0 reacties

Gemeenten die zijn aangesloten bij Stichting Steenbreek hebben een digitale kaart gekregen waarop ze kunnen zien welke wijken de meeste tegeltuinen hebben. Op die manier kan gekeken worden welke maatregelen waar nodig zijn voor meer groen.

Vergroening is een belangrijke stap om de temperatuur in hete zomers naar beneden te krijgen en wateroverlast bij hevige regenval te voorkomen. Hier kun je de kaart zien die Winterswijk van Steenbreek heeft ontvangen. Gemiddeld gezien bestaat een Nederlandse tuin voor ruim een derde aan tegels. Meer groen in de steden en dorpen verbetert het milieu, zorgt voor een rijkere biodiversiteit, vermindert luchtvervuiling, zorgt voor waterberging, dempt geluidshinder en verkoelt in warme periodes, zo geeft de universiteit van Wageningen aan. Onderzoek toont aan dat de stralingstemperatuur in parken tot wel 12 graden lager ligt dan die op pleinen in de stad? Volgens Joop Spijker van Wageningen Environmental Research zijn er drie belangrijke redenen om tegels uit de tuin te halen.

1. Tegen de hitte

,,Met meer groen in de tuin blijft de warmte veel minder hangen. Dat heeft vooral te maken met het feit dat tegels ’s avonds en ’s nachts warmte genereren. Het kan soms wel een paar graden schelen. Het weghalen van tegels heeft vooral effect op de warmte in een stad waarbij veel mensen meedoen." 

2. Minder wateroverlast

,,Een tweede belangrijke reden is de wateropvang. Minder stenen zorgt voor minder wateroverlast en het grondwater blijft beter op peil. Daar is een functie weggelegd voor particulieren, maar er is ook winst te behalen in de openbare ruimtes. Als er op beide fronten wat gebeurt, versterkt dat elkaar.”

3. Gelukkiger in groene tuin

,,De derde reden is onze mentale gesteldheid. We voelen ons mentaal beter in een groene tuin. Er is een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat kinderen in groene wijken tien procentpunt minder vaak ADHD-medicijnen kregen voorgeschreven.” 

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
Cookie-instellingen