Peter en Susanne Stemerdink: Hoogwaardige techniek verpakt in een cultuurhistorische schil

29-07-2020 902 keer bekeken 2 reacties

In 2016 hebben wij een oude boerderij in het Woold gekocht en in 3 jaar voor een groot deel zelf verbouwd. Voor de verbouwing hebben we 3 belangrijke uitgangspunten gehanteerd; 1) herstel van de Winterswijkse cultuurhistorie, 2) de boerderij energieneutraal maken en 3) versterking van landschap

 Aan de hand van oude foto’s hebben we de boerderij zoveel mogelijk in zijn oude vorm teruggezet. Voor de verbouwing hebben we gebruik gemaakt van  oude bouwmaterialen. Zo komen bijvoorbeeld stenen, dakpannen en herstelde sporen van andere boerderijen die werden gesloopt.
Om de doelstelling energieneutraal te realiseren hebben we verbouwd op basis van ‘passief huis’ uitgangspunten. Een passief huis is naast energieneutraal ook erg comfortabel, wat natuurlijk voor ons belangrijk was. Door zeer goede isolatie toe te passen en luchtdicht te bouwen ontstaat een comfortabel huis. Een passief huis heeft rondom een luchtdichte schil en met speciaal tape zijn alle naden helemaal afgeplakt. Op deze manier is er geen tocht en ‘ontsnapt’ er nergens ongecontroleerd warmte. Zo kan het klimaat in het huis optimaal worden geregeld, zowel in de zomer als de winter. Tijdens koude winters en warme zomers is ons huis altijd op een constante binnentemperatuur in de winter aangenaam warm en geen tocht en in de zomer heerlijk koel. Wat ons betreft is het verduurzamen van je huis dus eigenlijk gewoon het comfortabel maken van je huis.

De binnenlucht van een passief huis wordt door balansventilatie geregeld. Er komt continue frisse lucht in het huis, deze wordt gefilterd van stofdeeltjes, pollen en daarna voorverwarmd en de ‘vieze’ lucht van binnen wordt continue afgezogen. Dit alles gebeurt door het ventilatiesysteem. Zo wordt het huis continue voorzien van frisse gezuiverde en voorverwarmde lucht.

Wij wilden ook geen gas meer gebruiken en zijn overgestapt op een aardwarmtepomp. Het grote voordeel van een (aard)warmtepomp is dat je naast dat je met die warmtepomp kunt verwarmen ook je huis kunt koelen. In de winter zorgt deze pomp dus voor warme lucht en in de zomer voor verkoeling. Bij een aardwarmtepomp is een goed geïsoleerd huis essentieel. Omdat wij bij onze verbouwing veel aandacht voor isolatie hadden werkt de aardwarmtepomp nu perfect. Vorige zomer was het buiten 39 graden en binnen bleef de temperatuur constant op 22 tot 23 graden. Verder sturen wij de woning aan door middel van domotica. Daarmee is onze boerderij een “slim huis” of misschien wel beter, een slimme boerderij geworden. We zijn bij de verbouwing van ons huis uitstekend geholpen door aannemer, installateur en andere leveranciers die mee wilden denken als het gaat om verduurzaming. Voor de financiering van de maatregelen hebben we mede gebruik gemaakt van de duurzaamheidslening van de gemeente Winterswijk. Het Agem Energieloket heeft ons hierbij geholpen. Op dit moment kopen wij nog groene stroom in en wekken we nog geen eigen stroom op, dat willen we uiteraard nog graag doen omdat dan de ‘energiecirckel’ gesloten is.

Wat ik mensen graag zou willen meegeven? Ja, je huis verduurzamen kost tijd, energie en geld maar je krijgt er een ontzettend comfortabel huis voor terug waarbij de investeringen zich uiteindelijk terugbetalen. Wij moesten onze boerderij volledig verbouwen dan kun je natuurlijk alles in een keer goed aanpakken. Maar je hoeft ook niet altijd zo grootschalig aan de slag te gaan zoals wij dat hebben gedaan. Kijk voor jezelf eens naar je energierekening (gas en electra) en kijk dan hoe en waar je het eerste en het beste kunt verduurzamen. Vaak is het zo dat het grootste aandeel van je energieverbruik ligt in het verwarmen van je huis. Het is dus logisch om te kijken hoe je dat kunt verduurzamen. Het (goed) isoleren levert dus al snel veel op. Ik durf te zeggen dat een duurzaam huis vooral een comfortabel huis is en niet altijd per definitie per maand meer hoeft te kosten. Daarbij zijn veel technologieën tegenwoordig standaard op de markt te krijgen van warmtepompen, isolatie, zonnepanelen en balansventilatie.

Met al die techniek zouden we bijna ons uitgangspunt herstel van cultuurhistorie vergeten. Voor 2 weken geleden kregen we te horen dat de boerderij is genomineerd voor de Monumentenprijs 2019. Daarmee is voor ons duidelijk geworden dat je twee werelden met elkaar kunt verbinden, die van hoogwaardige techniek en cultuurhistorie. Wij hebben nu een boerderij die oud lijkt met veel karakteristiek elementen, maar ook veel hoogwaardige technologie in zich heeft. Dus, een modern en comfortabel huis in een oud monumentaal jasje. We zijn nu natuurlijk heel benieuwd naar de uitslag voor de Monumentenprijs maar voor ons is deze manier van wonen echter al de hoofdprijs!

2  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
Arjan Klein Nibbelink 03-09-20 om 17:25

Wat leuk om te lezen. Goed project!

Stefan Flint 04-08-20 om 19:45

Wat een paradijsje hebben jullie ervan gemaakt. Een aanwinst dit, voor de gemeente Winterswijk. Gefeliciteerd Susanne en Peter👍

Cookie-instellingen