Praat mee over wind- en zonne-energie in de Achterhoek

01-10-2020 358 keer bekeken 1 reacties

Woensdagavond 14 oktober wordt er in de Gruitpoort te Doetinchem een regionale inwonersbijeenkomst gehouden over wind- en zonne-energie in de Achterhoek. De gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk staan samen voor de uitdaging om te onderzoeken hoeveel de regio kan bijdragen aan de landelijke doelstellingen. Deze bijeenkomst is onderdeel van de Regionale Energiestrategie (RES) en is live bij te wonen of online te volgen.

Klimaatakkoord om CO2-uitstoot tegen te gaan

We worden dagelijks geconfronteerd met berichten over de klimaatverandering door de uitstoot van CO2. Hoe hoger de temperatuur op aarde, hoe meer we te maken krijgen met wateroverlast en droogte. Er wordt wereldwijd aan gewerkt om dit tegen te gaan. Ook Nederland heeft in 2019 een Klimaatakkoord opgesteld.

Steeds meer opwek van duurzame energie, ook in de Achterhoek
Een belangrijk onderdeel van het Klimaatakkoord is de energietransitie. Dit is de omschakeling van fossiele brandstoffen (olie, aardgas, steenkolen) naar duurzame energie. Het opwekken hiervan gebeurt onder andere met zon en wind en zal steeds meer toenemen, ook in de Achterhoek.

Gezamenlijke aanpak voor de energietransitie
In de Achterhoek werken de gemeenten samen met de provincie Gelderland, Waterschap Rijn en IJssel en netbeheerder Liander hard aan de energietransitie. Zij stellen hiervoor een gezamenlijk plan op: de Regionale Energiestrategie (RES) Achterhoek. Hierin worden de doelstellingen en strategie voor het opwekken van duurzame energie bepaald.

Wat vindt u als inwoner belangrijk?

Het motto van de RES Achterhoek is: samen d’ran! Ook uw mening telt: wat vindt u als inwoner belangrijk? En waar moet rekening mee gehouden worden?  Tijdens de (online) bijeenkomst op 14 oktober a.s. vertellen verschillende sprekers u meer over de energietransitie, het opwekken van duurzame energie (wat, waarom en hoe) en over de RES Achterhoek. Ook is er ruimte voor discussie en kunt u (anoniem) uw mening geven.

Kijk mee, praat mee, denk mee! 

Ga naar www.res-achterhoek.nl/inwoners en meld u aan voor de livestream of om aanwezig te zijn bij de bijeenkomst in de Gruitpoort in Doetinchem.

Woensdag 14 oktober 2020 | 19.30 – 21.00 uur
Inwonersbijeenkomst over wind- en zonne-energie in de Achterhoek.  Live vanuit de Gruitpoort in Doetinchem (online te volgen of live bij te wonen)

info@resachterhoek.nl | www.res-achterhoek.nl

1  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
geenwindmolenshier.nl 05-10-20 om 12:34

Even los van voor of tegen windmolens... Leg alle windmolenplannen de komende jaren maar in de ijskast.

De Stichting Platform Storm start een civiele procedure om windmolens op land te laten toetsen aan de Europese richtlijnen ten aanzien van de gezondheid van omwonenden. En die richtlijnen zijn anders dan de Nederlandse. Je weet wel, Johan Vollebroek, de Nijmeegse stikstofstrijder; hij heeft op dezelfde wetgeving zijn gelijk gehaald. 

Mijn advies, stop geld uitgeven aan windmolens, het kan een vette verspilling van overheidsgeld worden. (En overheidsgeld is ons geld, van de burger dus)

Cookie-instellingen