Energieke buurtschappen: Profiteer nu nog van een collectief zonnedak.

26-10-2020 285 keer bekeken 2 reacties

Inwoners van Winterswijk en haar buitengebied die géén zonnepanelen op eigen dak kunnen, mogen of willen plaatsen kunnen meedoen in een collectief dak. De Winterswijkse energiecoöperatie Energieke Buurtschappen heeft nog maar een paar plekken vrij in hun tweede project. Kortom, de laatste kans om nog mee te profiteren.

Donderdag 15 oktober heeft Coöperatie Energieke Buurtschappen een definitieve inschrijfavond georganiseerd voor geïnteresseerden in het tweede postcoderoosproject: Energieke Buurtschappen 2. In dit project worden zonne-installaties geplaatst op drie daken in het buitengebied van Winterswijk: in de Brinkheurne, Miste en Ratum. Willem te Voortwis geeft aan dat er op deze daken in totaal 427 zonnepanelen komen. Willem: “Deze zonnepanelen zijn goed voor 553 deelname certificaten die wij kunnen uitgeven, waarmee deelnemers 15 jaar lang géén energiebelasting hoeven te betalen over de energie die zij op onze daken opwekken. Financieel vergelijkbaar met zonnepanelen op eigen dak en daarmee vele malen interessanter dan het geld op de bank laten staan.”

In 2019 realiseerde de coöperatie al een eerste project op twee daken in Huppel en Kotten. Na een succesvolle online informatieavond in mei is opnieuw veel interesse getoond, er was zelfs meer interesse dan de coöperatie aan zou kunnen bieden. “Echter heeft een aantal van de geïnteresseerden in de periode na mei toch zelf zonnepanelen aangeschaft en kan dus niet meedoen of heeft momenteel bijvoorbeeld niet voldoende spaargeld om definitief mee te gaan doen”, aldus voorzitter Bennie Reesink. Daarom zijn er nu alsnog zo’n 60 deelname certificaten vrijgekomen voor nieuwe deelnemers. Een certificaat staat voor ongeveer 240 kWh per jaar. Joop ten Dolle, algemeen bestuurslid van de coöperatie, geeft aan dat deelnemers naar de jaarlijkse energierekening moeten kijken om te bepalen voor hoeveel deelname certificaten zij kunnen meedoen. Joop: “één certificaat kost eenmalig €240. Als jij thuis per jaar ongeveer 2.400 kWh verbruikt, dan kun je dus voor maximaal tien certificaten deelnemen in ons project. Je kunt helaas niet meer energiebelasting korting krijgen dan je betaalt, leuker kunnen wij het niet maken.”

De regeling waar de coöperatie met dit project gebruik van maakt, de postcoderoosregeling, gaat er vanaf volgend jaar anders uit zien. Nu is er de koppeling met de eigen energierekening van een lid, waarop hij of zij de energiebelasting terugkrijgt. Kortom, het is je laatste kans om je energierekening te verlagen met zonnepanelen: ook als het niet op eigen dak kan! Kijk voor meer informatie en om deel te nemen op: www.energiekebuurtschappen.nl.

2  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
Ruud Schreur 27-10-20 om 11:41

Hallo,

Graag wil ik deelnemen aan het project. Bij deze meld ik mij aan. Hoe is nu her vervolg?

groet Ruud Schreur

Anna-Lena Penninx 28-10-20 om 11:34

Inschrijven gaat via Energieke Buurtschappen zelf: www.energiekebuurtschappen.nl  Via deze link kunnen mensen zich dan inschrijven: https://www.energiekebuurtschappen.nl/doe-mee/

Zij kunnen ook meer informatie geven over dit project.

 

Cookie-instellingen