Bregien: Een nieuw begin… gemaakt van afval

26-06-2020 692 keer bekeken 0 reacties

In het gemeentenieuws wordt aandacht besteed aan persoonlijke verhalen achter armoede. Wat doet armoede met je, hoe probeer je toch het beste uit het leven te halen terwijl de omstandigheden misschien niet optimaal zijn. Hier lees je het verhaal van Bregien, zij kweekt haar eigen groenten.

Hoe mooi kan het zijn om van je groente/fruit afval, zelf nieuwe te oogsten? Zeker als je maar weinig te besteden hebt om dagelijks verse groente te kopen. Zelf ben ik daardoor op ontdekkingstocht gegaan om groente/fruit te hergebruiken, het resultaat is geweldig, en ik wil mijn bevindingen graag delen.

Mijn ontdekking is begonnen met prei door het witte eindstukje, die je normaal weggooit, in ’n laagje water te zetten. En het wonder ontstond…er kwam nieuwe prei op. Hetzelfde met wortel, het eindstukje wordt nu ’n nieuwe plant. En zelfs van aardappelschillen kun je nieuwe aardappels oogsten.

Vanaf dat moment ben ik op zoek gegaan om zoveel mogelijk alle groentes/fruit te gaan hergebruiken en het mooiste is dat het lukt. Ik heb inmiddels mijn eigen moestuintje op mijn balkon.

Zo kun je van de zaadjes in paprika, peper, tomaat, komkommer zelf nieuwe plantjes kweken door ze in potgrond te zaaien, voldoende water en zon te geven. Van 1 aardbei kun je zelfs nieuwe aardbeien oogsten door de aardbei dun te schillen en de geschilde deeltjes, met zaadjes, in potgrond te laten ontkiemen.

Ook heb ik mijn eigen kweekkastje gemaakt van ’n schoenenrekje, eenvoudig met plastic. Hij staat bij mij in de vensterbank en alle zaadjes ontkiemen daardoor. Hoe mooi kan het zijn om van iets dat je normaal weggooit ’n nieuw begin te maken?

Je verhaal delen?

Wil je ook jouw verhaal over armoede en het leven in armoede willen delen neem dan contact met ons op via iedereendoetmee@winterswijk.nl

Onze ervaringsdeskundigen Linda Souisa en Ilse van der Zee nemen dan graag contact met je op.

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
Cookie-instellingen