Gratis ophalen: nestkastje voor koolmees

12-03-2019 482 keer bekeken 0 reacties

Vrijdag 15 maart kunnen inwoners van Winterswijk bij het milieubrengstation van ROVA een gratis nestkastje ophalen.

Koolmeesjes en pimpelmeesjes broeden in nestkastjes en eten eikenprocessierupsen. De gemeente wil als proef de eikenprocessierups bestrijden door de komst van koolmezen en pimpelmezen te stimuleren.

Duurzaam
Medewerkers van ROVA-KOMPAAN, een apart onderdeel van ROVA, voor werk, opleiding en begeleiding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, hebben 150 nestkastjes gemaakt. Het hout voor deze nestkastjes komt uit het Rommelgebergte. Het is van grove dennen die in de storm van begin 2018 zijn omgewaaid. Dit hout heeft een tweede leven gekregen in de vorm van duurzame nestkastjes.

Biologische bestrijding

De bestrijding van de eikenprocessierups gebeurt al preventief, door ‘risicobomen’ te bespuiten met biologische bestrijdingsmiddelen bestaande uit bacteriën. De gemeente Winterswijk wil in samenwerking met haar inwoners en ROVA een extra methode inzetten om de rups te bestrijden. Namelijk door vogels die van oudsher dol zijn op rupsen, het werk te laten doen.

Gratis nestkastje

Samen met de vogelbescherming is er een gebruiksaanwijzing gemaakt, zodat het kastje op een juiste en boomvriendelijke wijze ophangen en onderhouden kan worden. De nestkastjes zijn beschikbaar zolang de voorraad strekt. De gratis nestkastjes kunt u afhalen bij het milieubrengstation aan de Leeghwaterweg 10 in Winterswijk op vrijdag 15 maart tussen 12.00 tot 16.00 uur.

Meten is weten

In de nestkastjes vindt u een flyer met meer informatie. Deze informatie is ook te vinden op www.winterswijk.nl/nestkastjes. Wanneer u een nestkastje ophaalt, wilt u dan uw contactgegevens achterlaten? In de zomermaanden neemt de gemeente dan graag contact met u op om via een aantal vragen het effect van deze nestkastjes te meten. U kunt zich hiervoor aanmelden via www.winterswijk.nl/nestkastjes

Informatie

Voor meer informatie en vragen kunt u contact opnemen met ROVA via (0543) 54 54 54 of www.rova.nl/contact.

0  reacties

Duurzaam Winterswijk - De toekomst maken we samen!

Duurzaam Winterswijk op Twitter! @DuurzaamWwijk