Nestkastjes in strijd tegen de eikenprocessierups

29-03-2019 224 keer bekeken 0 reacties

Koolmeesjes en pimpelmeesjes broeden in nestkastjes en eten eikenprocessierupsen. De gemeente wil als proef de eikenprocessierups bestrijden door de komst van koolmezen en pimpelmezen te stimuleren.

Nestkastjes in strijd tegen de eikenprocessierups

De gemeente Winterswijk heeft, in maart 2019, in de strijd tegen eikenprocessierups 150 nestkastjes verstrekt aan inwoners. Medewerkers van ROVA-KOMPAAN, een apart onderdeel van ROVA, voor werk, opleiding en begeleiding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, hebben nestkastjes gemaakt. Het hout voor deze nestkastjes komt uit het Rommelgebergte. Het is van grove dennen die in de storm van begin 2018 zijn omgewaaid. Dit hout heeft een tweede leven gekregen in de vorm van duurzame nestkastjes.

Biologische bestrijding

Afgelopen zomer hebben we veel overlast gehad van de eikenprocessierups. Door de grote hoeveelheid rupsen is er meer kans dat mensen hiermee in aanraking komen. Contact met de haren van de eikenprocessierups kan gezondheidsklachten geven, zoals jeuk, pijnlijke huiduitslag en irritatie aan de ogen of de luchtwegen. De laatste jaren zien we het aantal rupsen en als gevolg daarvan ook de overlast toenemen. Dit houdt onder meer verband met de verandering van het klimaat en met de afname van de biodiversiteit.

Mezen helpen om het aantal eikenprocessierupsen te verminderen

Koolmezen eten veel rupsen en aangetoond is dat deze ook de nesten met eikenprocessierupsen te lijf gaan. Door het ophangen van nestkastjes in de buurt van eiken wordt geprobeerd dat te stimuleren. De kastjes moeten wel op een geschikte plaats worden gehangen. In de omgeving moet water zijn en schuilplekken, waar de vogels heen kunnen vluchten bij dreiging. De gemeente hangt zelf ook op geschikte plekken nestkastjes op.

Het ophangen van nestkastjes is niet de oplossing van het hele probleem. De bestrijding van de eikenprocessierups gebeurt al preventief, door ‘risicobomen’ te bespuiten met biologische bestrijdingsmiddelen bestaande uit bacteriën. Daarnaast worden op plaatsen waar het risico voor de volksgezondheid groot is de nesten weggezogen. Ecologisch bermbeheer en kruidenrijk gras in plaats van strak gemaaide gazons dragen ook bij aan een natuurlijke bestrijding. Insecten die daarop afkomen, zoals de roofwants en de gaasvlieg, gaan de eikenprocessierupsen ook te lijf.

Meten is weten

Heb jij een nestkastje opgehangen? Dan neemt de gemeente, in de zomer, graag contact met je op om via een aantal vragen het effect van deze nestkastjes te meten.

 

0  reacties

Duurzaam Winterswijk - De toekomst maken we samen!

Duurzaam Winterswijk op Twitter! @DuurzaamWwijk